[...] białek serwatkowych, czy po prostu serwatkę. Ile kosztuje białko serwatkowe? Cena białka zależna jest od kilku czynników. Zazwyczaj to surowiec i jego jakość dyktuje poziom cenowy. Jednak w skład ceny wchodzą również takie czynniki, jak choćby użyte komponenty smakowe, pochodzenie surowca, marketing firmy, na który składa się reklama, jak [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] na insulinę poprzez udział w tym zjawisku białka zależnego od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do obniżania poziom lipidów krwi. Witamina K2 ma lepszy wpływ na ograniczanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 niż witamina K1. Li Y. et al. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes [...]
[...] Odpowiednia dieta masowa przede wszystkim musi uwzględniać ilość kalorii, jaką musimy dostarczyć na potrzeby energetyczne naszego ciała. Nie tylko konieczne jest oszacowanie poziomu kalorii wydatkowanej na trening siłowy, ale jeżeli zależy nam na budowie masy mięśniowej, musimy również dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Oprócz samej energii, ważne [...]
[...] ale np. dieta Zone dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe diety, gdzie dostarcza się ponad 50% energii w postaci tłuszczów. Diety Paleo ciężko uznać [...]
[...] ... to wcale nie musi być dobry znak. Często osoby, którym rozwiewam złudzenia dziwią się, iż „przecież jesz tak dużo ryżu, kaszy czy makaronu?”. Im masz niższy poziom tkanki tłuszczowej, więcej mięśni, szybszy metabolizm, wyższy poziom hormonów anabolicznych (testosteronu, hormonu wzrostu, IGF-1), więcej wolnych hormonów tarczycy, [...]
[...] (cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonka) i melon są naturalnymi źródłami dietetycznego cytrynianu, a kilka badań wykazało, że te owoce i / lub ich soki mogą zwiększać poziom cytrynianu w moczu. Ryzyko kamicy nerkowej zmniejsza spożywanie wina, piwa i kawy, natomiast zwiększają napoje zakwaszane kwasem ortofosforowym, jak na przykład [...]
[...] utrzymać dyscyplinę nawet w okresach stagnacji. Często motywacją do zmian są takie czynniki jak starania o ciążę, troska o skórę i włosy, poprawa jakości samopoczucia i poziomu energii, a także poprawa wyników badań krwi. Zapotrzebowanie na kalorie Aby skutecznie zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej, istotne jest wprowadzenie diety opartej [...]
[...] nie tylko sprawność układu nerwowego, który często decyduje o powodzeniu treningu/występu w zawodach. Należy również podkreślić, że tauryna może mieć wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz potencjalnie usprawniać transport kreatyny do mięśni. Pamiętajmy, że okres treningu, czyli wtedy, gdy najkorzystniej stosować odżywki „typu Carbo”, [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
[...] nadaje się podczas odchudzania? Jakie są korzyści ze stosowania izolatu? Jak dawkować izolat białka? Ile białka potrzebuję osoba trenująca? Dobór białka w diecie zależy od poziomu aktywności fizycznej. Oznacza to, że ilość protein, jaką należy spożyć w ciągu dnia, będzie wyznaczać głównie nasz trening. Ważne są również takie parametry, jak: [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
[...] tłuszczów nasyconych, stężenie homocysteiny, testosteronu, ilość zjadanego mięsa (ryzyko różnorakich nowotworów). Ba, u badanych osób może się przecież zmieniać poziom stresu (ma wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe i prawdopodobnie kancerogenezę) - przykładowo ktoś zmienia pracę lub kończy właśnie karierę zawodową (i jest narażony na [...]
[...] a jeść wtedy posiłki bogate w tłuszcze. Osoby mające problem z glikemią przy podaży węglowodanów w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7.9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływ na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano a [...]
[...] WPH) korzystnie wpływają na szlak sygnałowy mTOR, testosteron (działa poprzez różne mechanizmy, omówione dalej), estrogeny wpływają na syntezę białek mięśniowych, regulują poziom tkanki tłuszczowej u człowieka (zarówno nadmiar, jak i niedobór np. estradiolu są niekorzystne dla ustroju), hormon wzrostu oraz IGF-1 (GH, jako prohormon, IGF-1, jako [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) są w obrocie od ponad siedemdziesięciu lat. Pierwsze środki zsyntetyzowano w 1935 r., jednak dopiero po kilkunastu latach zaczęły być szerzej badane i wykorzystywane, także w medycynie. W sporcie prawdopodobnie były używane już pod koniec lat 40. XX wieku lub w latach 50. XX wieku. Nie mamy pewności, istnieją [...]
[...] moreli ważących 2.1 g i od 45 do 90 g korzenia manioku). Stężenie cyjanku oznaczono w krwi pełnej stosując metodę GC-MS z K13C15N (standard międzynarodowy). Wyniki? Średnie poziomy cyjanku w różnych punktach czasowych były najwyższe po spożyciu: korzenia manioku (15,4 mM po 37,5 min) gorzkich pestek moreli (14,3 pM po 20 min) siemienia lnianego [...]